Ontwikkeling van een lichtgewicht frame voor een elektrische scooter


Om het gewicht van een te ontwikkelen elektrische scooter te verlagen heeft het bedrijf Rokossa uit Melle in het Bionica in het MKB programma, gebruikt gemaakt van een van de specialiteiten van de natuur: lichtgewicht construeren. Inspiratiebronnen hierbij waren bomen, botten, diatomeeƫn en stralendiertjes (radiolaria).

Mobiliteit is een hoeksteen in de levenswijze van mensen. Vervoersmiddelen zijn steeds meer afgestemd op individueel comfort en wensen. Echter zijn thema’s als milieubescherming en duurzaamheid van groot belang en de vraag hoe vervoersmiddelen hierin kunnen voldoen speelt dan ook op. In Nederland en Duitsland wordt daarom elektrisch rijden gestimuleerd. Het nadeel hieraan is dat elektrische scooters relatief zwaar zijn en dat de accu het merendeel van het gewicht van het voertuig in beslag neemt.

Rokossa wil deze uitdaging tackelen door in het Bionica in het MKB programma een elektrische scooter te ontwikkelen die niet meer weegt dan 40kg voor een eenpersoonsvoertuig en 60kg voor een tweepersoonsvoertuig. Dit is een reductie van 20-30% ten opzichte van het totaalgewicht van bestaande elektrische scooters. Door middel van het bionische principe van lichtgewicht construeren, wil Rokossa dit bereiken.

Bionische inspiratiebronnen waren hierbij o.a. botten. Deze zijn sterk aan de buitenkant, hol aan de binnenkanten en hiermee flexibel maar licht. Een ander voorbeeld zijn diatomeeën, eencellige algen met een exoskellet. Een exoskelet of uitwendig skelet is een omhulling, dat dient ter bescherming van het lichaam van een organisme.

Met de uitgevoerde werkzaamheden in dit Bionica in het MKB programma, is een voertuig met een lichtgewicht frame ontworpen en gebouwd. Het frame is ontwikkeld door Rokossa en wordt aangevuld met verschillende onderdelen van leveranciers om een volwaardige elektrische scooter te kunnen assembleren. De elektrische scooter zal vervolgens worden getest voor marktintroductie.

Frank Rokossa: ‘Bionica in het MKB heeft ons nieuwe inzichten en ideeën gegeven onder andere door de samenwerking met de verschillende partners’.

 

 Terug naar overzicht

18 juni 2020