Succor biomimetische tilhulp


Om de techniek zo licht en efficiƫnt mogelijk te maken wordt veel inspiratie uit de natuur gehaald. In de natuur zijn legio voorbeelden te vinden van dieren die zuignappen gebruiken om zich vast te zetten, voort-te bewegen of hun prooi mee te vangen.

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn familie- of vriendenkring die een tijd thuis heeft gezeten door fysieke overbelasting op het werk. Vooral mensen die in de zorg of in de bouw werken lopen een groot risico om chronische blessures op te lopen die veroorzaakt worden door zwaar tilwerk. Hoewel het de laatste jaren steeds belangrijker is geworden om ergonomisch verantwoord te werken, wordt geschat dat fysieke overbelasting in Nederland jaarlijks nog steeds 900 miljoen euro aan ziekte- en verzuimkosten veroorzaakt. In combinatie met de vergrijzing lopen we hierdoor een groot risico op een tekort aan mensen die fysiek werk kunnen- en willen uitvoeren.
 


Succor powertool

Om onze techniek zo licht en efficiënt mogelijk te maken halen we veel inspiratie uit de natuur. In de natuur zijn namelijk legio voorbeelden te vinden van dieren die zuignappen gebruiken om zich vast te zetten, voort-te bewegen of hun prooi mee te vangen. De octopus bijvoorbeeld kan zichzelf met zijn zuignaparmen door kleine openingen in de rotsen trekken en op die manier ontsnappen aan een jager. Een ander voorbeeld is Gobiesox maeandricus, een visje dat zijn zuignap gebruikt om zeeslakken los te wrikken van hun ondergrond. Deze zeeslakken verdedigen zich op hun beurt door zich te verankeren met hun eigen zuignap.

Octopus. (bron: www.flickr.com)


Gobiesox maeandricus (bron: www.wired.com).

Dit soort sterke evolutionaire drijfveren hebben ervoor gezorgd dat natuurlijke zuignappen zich hebben ontwikkeld tot complexe en elegante structuren die met verbazingwekkende kracht vast kunnen zitten op de meest uiteenlopende ondergronden. Door te kijken naar de overeenkomsten tussen natuurlijke zuignappen proberen we biomimetische strategieën te ontdekken en die vervolgens in onze producten verwerken. Een goed voorbeeld hiervan is een volledig flexibele zuignap die zo ontworpen is dat hij om een object heen kan worden gevouwen. Hierdoor is het mogelijk om gekromde en gebogen objecten op te tillen.


Prototype flexibele zuignap.

 

 Terug naar overzicht

07 februari 2020