Biotransfer en RuG werken samen aan een demonstrator voor verbeterde kwaliteit van orgaantransplantatie


Inspiratie? De natuur.

Winterslapers kunnen langere periodes overleven zonder tekenen van orgaanschade.
In het project Bionica in het MKB hebben Biotransfer en de RuG samengewerkt aan een demonstrator waarbij waterstofsulfide gebruikt kan worden voor een verbeterde kwaliteit van orgaantransplantatie.

Dit projectidee is ontstaan door te kijken naar de natuur. Winterslapers, zoals de hamster, koelen tijdens de winterslaap sterk af en warmen vervolgens weer op. Deze overwinteraars zijn in staat om langere periodes te overleven zonder duidelijke tekenen van orgaanschade. Zij beschikken over mechanismen om hun cellen te beschermen tegen de afkoeling en opwarming. Uit onderzoek is gebleken dat het gas H2S (waterstofsulfide, een sterk ruikend giftig gas dat vooral bekend is als de oorzaak van de geur van rotte eieren) een belangrijke rol speelt bij de bescherming van de cellen van de winterslapers en dat het met toediening van het gas mogelijk is om het metabolisme van cellen in een staat van winterslaap te brengen.

Dit proces kan van waarde zijn bij orgaantransplantaties. Onmiddellijk na het overlijden van de donor begint de kwaliteit van het orgaan te verminderen en dus is het zaak om zo snel mogelijk de transplantatie te realiseren. In dit project heeft Biotransfer reeds beschikbare technologieën geschikt gemaakt om H2S concentraties te monitoren en is de toegevoegde waarde ervan bij orgaantransplantatie aangetoond.

Na afloop van dit 8 maanden durende project kan gesteld worden dat er een succesvolle demonstrator is ontwikkeld. En dat deze technologie het mogelijk maakt om H2S te monitoren bij orgaantransplantatie. Er zijn plannen om een prototype te ontwikkelen met deze technologie, waarmee het mogelijk wordt om de hoeveelheid tijd die beschikbaar is om een orgaan te verwijderen uit de donor, te vervoeren naar het ziekenhuis en vervolgens te transplanteren aanzienlijk vergroot wordt.

 Terug naar overzicht

24 november 2019