Bionica helpt Carrosseriefabriek Heiwo B.V. in Wolvega om een energiezuinige koel/vries trailer te ontwikkelen.


Carrosseriebouwer Heiwo in Wolvega bouwt jaarlijks zo’n vierhonderd koeltrailers voor grote supermarkten.

De energie om de kostbare vracht te koelen wordt geleverd door zware, diesel aangedreven koelinstallaties. Deze koelinstallaties zijn duur, maken lawaai en stoten veel CO2 uit. “Bovendien komt de koele lucht vaak niet goed bij de lading, waardoor de huidige efficiëntie van de koeling laag is. Dat kan beter en duurzamer’’ aldus Heiwo directeur Willem Feenstra die via TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN) kennis maakte met bionica, een out-of-the-box manier van innoveren. Bionica ‘gebruikt’ de 'proven technology' die de natuur de afgelopen 4 miljard jaar heeft ontwikkeld als voorbeeld. Bekende bionica-innovaties zijn winglets, de energiebesparende opstaande randen aan het uiteinde van vliegtuigvleugels en klittenband, de ritsloze rits.

Uit de eerste oriënterende gesprekken kwamen twee vragen naar voren: hoe kunnen we passief koelen, dus zonder een zware, diesel aangedreven koelinstallatie, en hoe kunnen we er voor zorgen dat de koele lucht beter in contact komt met de lading? Vanuit het Interreg Va programma Bionica in het MKB is bekeken of de natuur deze twee vragen al eens heeft opgelost en hoe dan. En inderdaad doet deze problematiek zich ook in de natuur voor. In het geval van koel houden kan men bijvoorbeeld kijken naar organismen die in hele hete omstandigheden leven. Die hebben immers ook het probleem hoe ze zich koel moeten houden om oververhitting te voorkomen. De volgende stap is hoe we dit kunnen vertalen naar technische oplossingen voor een alternatief koelsysteem die ervoor zorgt dat de zware, diesel aangedreven koelinstallatie daadwerkelijk achterwege kan blijven.

Heiwo in Wolvega is de grootste Nederlandse carrosseriebouwer en de concurrentie in deze markt is hevig omdat er ook grote buitenlandse bedrijven actief zijn. Heiwo moet ten opzichte van de grote concurrenten slimmer zijn en daar zal Bionica aan bijdragen.

Bionica levert veel tijdsbesparing op bij serieuze innovaties waarmee een grote stap voorwaarts wordt gezet. Als er organismen zijn te vinden die vergelijkbare uitdagingen hebben dan weten we één ding zeker: ze hebben het opgelost, anders zou de soort al lang zijn uitgestorven. De biologische techniek is daarom te zien als 'proven technology', oplossing die zich bewezen hebben in de harde praktijk van het overleven in de natuur. Eigenlijk is nagenoeg voor iedere innovatieve uitdaging die het bedrijfsleven heeft wel een analogie in de natuur te vinden. Dus ook uw probleem is niet uniek! De natuur is daar in 4 miljard jaar tijd waarschijnlijk al diverse keren tegen aangelopen en heeft daar oplossingen voor gevonden die geheel patentvrij zijn te gebruiken.

Het Bionica in het MKB-programma van TCNN loopt tot januari 2020. Van de beschikbare 3 miljoen euro is 2,7 miljoen bestemd voor MKB bedrijven in de regio.

Meer informatie
Wilt u meer weten of wilt u op de hoogte gehouden worden? neem dan contact op met:

Meer informatie
Heeft u interesse of wilt u meer informatie over het Bionica in het MKB project neem contact op met:                

Wytze Rijke
telefoon    050 - 575 28 27
e-mail      wytzerijke@tcnn.nl                                        

    

 

 

 

 

 

 Terug naar overzicht

14 december 2017