Miljoenen voor innovatie door te spieken in de natuur


Het Dagblad van het Noorden heeft op 7 december 2016 een artikel geplaatst over onze Kick-Off bijeenkomst van Bionica in het MKB.

Spieken in de natuur kan veel opleveren. Niet voor niets is er 3 miljoen euro beschikbaar voor het noordelijke MKB voor innovaties die tot stand komen door te leren van de natuur. Dat bleek dinsdag in Emmen tijdens de aftrap van het grensoverschrijdende project ‘Bionica in het MKB’. Bestuurders, ondernemers, techneuten en wetenschappers uit de Duitse en Nederlandse grensregio’s kwamen massaal naar de start van het project.

De medische sector verzon ooit een pijnloze spuit door te kijken naar steekvliegen en vliegtuigbouwers leerden van zeearenden dat je met een gebogen vleugeltip minder last hebt van turbulentie. Stuk voor stuk voorbeelden van bionica.

Volgens de projectleiders kan ook het MKB profiteren van de natuur, ook al zijn de ontwikkelkosten hoog. Tot 2019 is daarom een bedrag van 3 miljoen euro beschikbaar om ideeën uit te kunnen werken.

Inmiddels wordt er al getest met een binnenvaartschip die een nieuwe schroef heeft, gebaseerd op de vin van een walvis. Die schroef verbruikt de helft minder energie, zo moet uit proeven gaan blijken. En zo bleken er dinsdag al tal van andere voorbeelden te zijn waarbij bedrijven leren van de natuur.

Uiteindelijk moet dat leiden tot meer bedrijvigheid en dus een ontwikkeling van de economie.

Bekijk het volledige artikel via de volgende link.

 Terug naar overzicht

08 december 2016