15 voorbeelden waarbij technologieën geïnspireerd zijn door de natuur


Bron: youtube


Grijper om kwetsbare groenten en fruitte hanteren geinspireerd door Beenvissen

Een mooi voorbeeld van een innovatieve denker die zich heeft laten inspireren door de natuur is Festo.

Festo heeft een grijper ontwikkelt om kwetsbare groenten en fruit mee te ontwikkelen. Ze hebben zich laten inspireren door de vinnen van beenvissen.

Onze Bionica expert Ylva Poelman schreef er een column over.
De vinnen van beenvissen zoals snoeken, forellen en kabeljauwen bestaan uit botachtige uitsteeksels, de vinstralen, die aan beide zijden zijn bedekt met een laagje huid. Ze zijn geschikt om mee te zwemmen, te remmen en te sturen, maar niet om iets vast te pakken. Dat ze toch inspiratie leveren voor grijpers komt door een bijzondere eigenschap. Duwt men met een vinger dwars op een vin, dan wijkt de vin – tegen de verwachting in – niet weg van de vinger, maar vouwt zich eromheen. De vin beweegt dus niet weg van de druk, maar er juist naartoe. Dit fenomeen staat bekend als het ‘fin ray effect’, naar het Engelse woord voor vinstraal. Door deze eigenschap kunnen ­vinnen zowel actief als passief effectieve vormen aannemen voor het zwemmen, remmen en sturen.

Het effect wordt veroorzaakt door de structuur van de flexibele vinstralen. Deze zijn opgebouwd uit segmenten die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Deze beweging is alleen mogelijk in de richting loodrecht op de vin. Ieder segment bestaat uit twee helften die met elkaar zijn verbonden door flexibele vezels. De afstand tussen twee verbonden segmenthelften kan niet veranderen, maar de helften kunnen wel ten opzichte van elkaar verschuiven. Richting het uiteinde van de staart loopt een vinstraal taps toe. Hierdoor wordt de afstand tussen de segmenthelften kleiner en zijn de verbindende vezels tussen de helften korter.  Bron: http://www.bionischevrouw.nl/23-vinnige-grijper/

De video hieronder laat de grijper met de ‘vinvingers’ in actie zien bij het sorteren van fruit. Zowel de grijper als de arm die de grijper beweegt zijn gebaseerd op het fin ray effect.


Energiezuinige klimaatbeheersing – Eastgate Centre Harare (Zimbabwe)

Architecten van het Eastgate Centre in Harare (Zimabwe) hebben zich laten inspireren door termietenheuvels.

Termieten maken heuvels van aarde en speeksel met wanden van zo’n 45 centimeter dik. In de heuvel verbouwen ze gevoelige schimmelsoorten welke getijden bij een temperatuur van 30℃. De kamers waarin de schimmelsoorten zich ontwikkelen zijn constant 30℃, dit terwijl de buitentemperatuur schommelt tussen de 1 en 40. De termietenheuvel heeft dus een hoge issolatiewaarde, onderin de heuvel zitten ventilatiegaten en de warmte in de heuvel gaat er aan de bovenkant uit.
Het Eastgate Centre gebouw is energiezuinig en verbruikt slechts 10% van de energie die andere gebouwen van een vergelijkbare grote verbruiken. Ook werd er 10% van de totale bouwkosten bespaard door de besparing op installatiekosten.


De natuur heeft het al lan opgelost

Heiwo Carroseriebouw bouwt koelwagens voor supermarkten. Er is veel energie nodig om de temperatuur te regelen. Willem Feenstra, directeur Heiwo, dacht: 'Kan dat niet duurzamer?'. Bij een bijeenkomst van TechnologieCentrum Noord-Nederland maakte hij kennis met het project Bionica in het MKB.

Na een afspraak met Bionica expert Ylva Poelman besloot Heiwo als eerste Friese bedrijf aan het project mee te doen. Inmiddels heeft Heiwo advies ontvangen en zijn de eerste stappen voor de oplossing gezet. De Leeuwarder Courant heeft op 20 mei jl. een artikel gepubliceerd, klik hier om het artikel te openen.